Příklady:
Allicor česnek tbl.60, Allicor Forte česnek tbl.60+C+E+P+BETA, Allicor Speciál česnek+vitamin.tbl.60 dia, Allicor Super česnek+vitamin.tbl.60, Bioaktivní Česnek tbl.30 , Česnekové kapky 25ml, Liftea Hloh Jmelí Česnek tob.30, Omega 3 česnek cps.90, Walmark Alicin-výtažek z česneku tbl 30x1000mg, MedPharma Česnek 1000mg tob.107, Nature's Bounty Garlic Oil tbl.100, Allivictus Spray 10ml, Allivictus Tinktura 25ml
Příklad produktů s uvedeným množstvím:
Kwai je standardizovaný preparát obsauhující 300 mg prášku ze sušeného česneku ve formě tablet
Kyolic (Wakunaga of America Co, Mission Viejo, California) je nejčastěji studovaný AGE
Allicor (Naturvita) – 150 mg sušeného práškovaného česneku
Allicor Super (Naturvita) – 150 mg sušeného práškovaného česneku a vitaminy C, B6, B12, biotin
Je obdobou ve studiích využívaného Allicoru vyráběného firmou INAT Farma (Moskva), jedná se také o sušený práškovaný česnek s obsahem 150 mg sušeného prášku
Alivictus tinctura je AGE extrakt dostupný u nás i jako 25 ml kapky a také ve formě pro dermální (Allivictus Derma) či vaginální použití (Allivictus Intim).
Bioaktivní česnek – obsahuje standardizovaný česnekový prášek o hmotnosti 300 mg.
Medpharma, Vitaharmony, Walmark Česnek, Super česnek – obsahují extrakt z česneku 2 mg (rozpuštěný v oleji), což odpovídá 1000 mg čerstvého česneku.
Garlicin (Nature's Way Products Inc, Springville, Utah) – přípravek s obsahem práškovaného extraktu, který ve studiích biodostupnosti prokázal uváděné množství alicinu, které by bylo v čerstvém česneku (Lawson LD, 2001 Lawson LD 2005), 350 mg práškovaného extraktu a z toho 3,2 mg allicinu. (Nature's Way Garlicin® Directions)
Kombinované přípravky:
Liftea česnek + hloh + jmelí – česnekový prášek 150 mg.
Nefdesante Omega 3 + česnek – olej z česneku setého 666:1 (5 mg).
Léčivé působení česneku je dáno různorodostí sloučenin v česneku obsažených, které pravděpodobně působí synergicky. Existuje mnoho komerčních preparátů, ale obecně lze každý z nich zařadit do jedné ze 4 kategorií. Dehydratovaný česnekový prášek, česnekový olej, česnekový macerát (homogenát) a zrající česnekový extrakt (AGE).
Neporušené stroužky obsahují vysoké množství γ-glutamylcysteinů, které mohou být hydrolyzovány a oxidovány na alliin, který se akumuluje během uchovávání v chladném prostředí. Při procesech, které porušují celistvost stroužků (krájení, mletí, žvýkání), se z vakuol uvolní enzym allinása, která rychle lyzuje sulfoxidy cysteinu, jako je alliin, na cytotoxické a čpějící alkyl alkan-thiosulfinaty, jako je alicin. Syrový česnekový homogenát vznikne právě takovým postupem – mletím čerstvého česneku na šťávu. Jedná se vpodstatě o vodný extrakt česneku, který je používán v mnoha studích. (Sanjay K Banerjee1 2002) Následovat může 15-60 minutová macerace, při které se kompletují enzymatické reakce. Roztok je pak upraven na požadované pH a sterilizován. (Prafulla Mane 2011) Enzym alinása je inaktivován horkem. Proto vodné extrakty teplem upraveného česneku obsahují zejména alliin. Dalšími důležitými sloučeninami síry v homogenátu vedle alicinu jsou allyl-methyl-thiosulfonát, 1-propenyl-allyl-thiosulfonát a γ-L-glutamyl-S-alkyl-L-cystein. Při pokojové teplotě také časem narůstá obsah adenosinu. (Sanjay K Banerjee1. 2002) Ostatními složkami čerstvého česneku jsou steroidní glykosidy (Matsuura, H.1988), lektiny (Kaku, H. 1992), prostaglandiny, fruktan, pektin, esenciální olej, adenosin, vitaminy B1, B2, B6, C a E, biotin, nikotinová kyselina, mastné kyseliny, gylkolipidy, fosfolipidy antokyany, flavonoidy, fenolické a esenciální aminokyseliny (Fenwick Get al 1985 )
Česnekový prášek je dehydratovaný rozdrcený česnek, složením se shoduje s čerstvým česnekem, je-li teplota použitá při dehydrataci nižší než 60 st C (aby se nerozložil enzym alináza) (Sanjay K Banerjee1 2002)
Česnekový olej obsahuje 0,1-0,2 % z váhy čerstvého česneku a je získávan, parní destiliací rozsekaného syrového materiálu. 1 gram načervenalé tekutiny odpovídá 900 g čerstvého česneku nebo 200 g dehydratovaného prášku. Avšak neobsahuje alliin, tedy ani allicin nemůže vzniknout.
Ajoene (4,5,9-trithiadodeca-1,6,11-triene-9-oxide) je sloučenina ze dvou molekul alicinu dohromady, má vyšší stabilitu než alicin, ze kterého se vyrábí. Testována je zatím většinou pouze in vitro.
Obvyklými sloučeninami v oleji jsou diallyl-disulfid a diallyl-trisulfid (Bordia A, 1998)
Aged garlic extract (AGE)
AGE – aged garlic extract je přirozeně zrající extrakt, jehož zrání je doprovázeno změnami ve složení. Je nejúčinnějším mezi všemi česnekovými přípravky, zejména při léčbě civilizačních nemocí. (Kasuga S, 2001)
Extrakt je získáván z pokrájeného česneku, macerovaného v alkoholu (15-20 %) a uchováván při pokojové teplotě po dobu 20 měsíců. Poté je filtrován a koncentrován při nízké teplotě. Může být v pevné fomě nebo v 10 % roztoku etanolu ( Colín-González AL, 2012). Potom může být odpařen nebo lyofilizován. Alináza je inaktivována přítomností alkoholu. (Mane P, 2011). Dráždivější a pronikavější vlastnosti česneku se při tomto procesu zrání zmírní a určité fytochemické sloučeniny, které se v syrovém stavu v česneku typicky nacházejí, jsou přeměněny v jiné, síru obsahující sloučeniny, jako jsou gamma-glutamyl cysteine, S-methyl cysteine, S-allylcystein (SAC), S-allyl-merkaptocystein, Nα-fruktosyl arginin, propenyl-cystein. Obsah S-allylcysteinu je po 3 měsících konstantní, ostatní sloučeniny, thiosulfináty (čpějící alicin) se dále přeměňují na diallyl sulfid, diallyl disulfid a diallyl trisulfid, které se nakonec skoro kompletně odpaří. (Harunobu Amagase, 2001) (Ana L. Colín-González, 2012). Ukazuje se, že SAC je klíčovou substancí v AGE extraktu a je zodpovědný za některé unikátní medicinální vlastnosti extraktu. AGE obsahuje také vyšší hladinu fenolů s antioxidačními vlastnostmi než syrový či vařený česnek.
Někdy se setkáme i s fermentovaným černým česnekem. Ten se používá v asijské kuchyni. Jeho účinky nebyly zatím klinicky mnoho studovány. (Kim SH, 2012) (Jung YM, 2011)
Medvědí česnek (A. ursinum) – čerstvá rostlina obsahuje také vysokou koncentraci sirných sloučenin a vykazuje antibakteriální a antifungální aktivitu. Kromě toho v ní najdeme také astragalin a aminokyseliny (thymidin, adenosin, uridin, uracil). (Ivanova A, 2009)
© 2013 - 2024 Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové, Heyrovského 1203, 500 05 Hradec Králové, Česká republika